Tocht om de Noord 2011

Thema 2011: Ontdek de smaak van Groningen

Het thema van deze Tocht om de Noord was ‘Ontdek de smaak van Groningen’. Dit thema was niet zomaar gekozen, want juist in 2011 was de stad Groningen uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak. De provincie Groningen is van oudsher een gebied waar kruideniers zelf hun producten maakten. Deze huisvlijt groeide uit tot kleine fabriekjes. Een sprekend voorbeeld hiervan is de bekende Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum waar de route ook dit jaar doorheen liep, Hier konden we niet alleen mosterd proeven maar zelfs ook zien hoe de mosterd eertijds gemaakt werd. Als specifiek kenmerk van de Tocht om de Noord wijkt de route waar mogelijk af van de gebaande paden en loopt ze dwars door musea, kerken, borgen, molens, boerderijen en huizen. Onderweg konden de deelnemers (letterlijk en figuurlijk) proeven van typisch Groningse producten, maar werd het thema ‘Smaak’ ook breder getrokken.

Zo kon men in de dorpen waar de tocht doorheen kwam naast proeven ook kennis maken met de Groningse smaak in muziek, kunst en theater.

Zintuig van 2011: proevenZintuig van 2011: Proeven

Dit jaar stond het zintuig ‘proeven’ centraal. Dit paste natuurlijk prima bij het thema van Tocht om de Noord van dit jaar: ‘Ontdek de smaak van Groningen’. Op beide wandeldagen kwamen naast proeven ook al onze andere zintuigen behoorlijk aan hun trekken.

Route 2011

De afgelopen jaren liep de tocht steeds horizontaal door de provincie. Dit jaar liep de tocht echter volgens de tweede regel van het Groningse volkslied voor het eerst verticaal, ‘van Drenthe tot aan ’t Wad’. De Tocht om de Noord begon de eerste dag, op zaterdag 24 september, aan het wad in Kloosterburen. Hier liep de route eerst door de kloostertuin, waarna we vervolgens enkele kleine wierden passeerden. We gingen door naar Eenrum en vervolgens op naar Winsum, één van de grootste dorpen op het Hoogeland. In Winsum komen vele wateren bij elkaar. Wandelaars werden hier dan ook verrast met het speciale Winsum Maritiem evenement. Na Winsum ging de route verder naar Onderdendam, waar we de onlangs gerestaureerde molen Hunsingo konden bewonderen. Vervolgens ging het langs het Boterdiep naar Bedum en liepen we dwars door de ‘schaive’ toren van Bedum. Na Zuidwolde, dat bekend is van de teelt van rode kool (boeskool) en het authentieke café Moeke Vaatstra kwam de finish in Groningen, het Atrium van de Hanzehogschool, naderbij. Op de tweede dag van de Tocht om de Noord begonnen we op de provinciegrens van Groningen en Drenthe en liepen we vanaf Anloo door het rivierdal van de Aa, via het parkachtige terrein van de Lentis-locatie Dennenoord naar het brinkdorp Zuidlaren. Via Noordlaren ging de tocht door het Noordlaarderbos en langs een aantal landgoederen uiteindelijk “noar Stad tou”. Via een heuse  ontdekkingstocht door het centrum van de stad finishten we wederom in de Hanzehogeschool. In totaal kwamen we dit jaar door vijf Groningse gemeenten: Haren, De Marne, Winsum, Bedum en Groningen, en twee Drentse gemeenten: Aa en Hunze en Tynaarlo.

Groeten uit Groningen