Tocht om de Noord 2012
Thema 2012: Ontdek het Gezicht van Groningen
De nadruk van Tocht om de Noord lag dit jaar op het ontdekken van het ‘Gezicht van Groningen’. De Tocht passeerde ruim 26 dorpen waarbij we dwars door hele bijzondere gebouwen heenstapten. Zo kwamen alle ingrediënten bij elkaar voor een bijzondere ontdekkingstocht om de Noord: een uitnemende gelegenheid om het typische karakter van het Groningse landschap in samenhang met mooie dorpen en de bijzondere Groningse architectuur, kunst, muziek en theater te (leren) ontdekken.
Zintuig van 2012: zien
De Tocht om de Noord stond dit jaar in het teken van het zintuig ‘zien’. Dit gaf met het thema ‘Gezicht op Groningen’ een perfecte combinatie, want op de route was dit jaar bijzonder veel te zien en te beleven, zowel in het landschap als door alle dorpen die we passeerden. Het was een ware ontdekkingstocht.
Route 2012
Dit jaar keerde het wandelfestival Tocht om de Noord weer terug naar het Hoogeland en wandelden we dwars door de provincie Groningen in horizontale richting volgens de beginregel van het Gronings volkslied: ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’. De eerste dag, zaterdag 29 september, startte de route in Grijpskerk, niet ver van de grensrivier met provincie Friesland: de Lauwers. Van hieruit ging de route door het NAM-park en een aantal mooie wierdedorpen in het gebied Middag Humsterland. Dwars door de fraai gerestaureerde Allersmaborg, over de zijlen (sluizen) van Aduarderzijl liepen we zo naar het pittoreske Garnwerd aan het Reitdiep. Verder slingerend door het Groninger landschap finishten we na een dag van bijzondere ontdekkingen in het Trefcentrum te Bedum. De zondagroute, op 30 september, ging verder vanaf Bedum door het Hoogeland richting Delfzijl. Na het passeren van een groot aantal actieve dorpen kwamen we terecht op de eeuwenoude handelsroute tussen Stad Groningen en Duitsland: de Stadsweg langs het Damsterdiep. Verder via de Borg Ekenstein en de stad Appingedam bogen we vlak voor Delfzijl nog even af naar het Noorden om een aantal prachtige verscholen wierdedorpen mee te nemen. Zo konden we nog in Biessum van het mooiste Ommetje van Nederland genieten. Onze route verder vervolgend over de Ommelander zeedijk kwamen we verrassend terecht in de productie van een film over de laatste vriend van Napoleon. Na de Franse tijd weer achter ons gelaten te hebben kwamen we ten slotte na een enerverende dag aan de finish in de evenementenhal De Boegschroef te Delfzijl.