Tocht om de Noord 2014

Thema 2014: Ontdek de ziel van de Groninger molen

De rode draad van Tocht om de Noord in 2014 was de Groninger molen, die aan het eind van de 19e eeuw volop in het Groningse landschap aanwezig was en een belangrijk element in de economie vormde. Molens vervullen allerlei soorten functies. Zo kennen we de korenmolen, de pelmolen, de zaagmolen en natuurlijk de watermolen. Alleen al in Groningen bevonden zich meer dan 1000 molens, terwijl er momenteel nog zo’n 83 molens over zijn. Tijdens beide wandeldagen kwamen de wandelaars in bijna elk dorp wel in aanraking met (verdwenen) molens. We liepen dwars door molens, konden de molens bezichtigen, molenaars vertelden boeiende verhalen over ‘hun’ molens en werden we getrakteerd op lekkere molenkoekjes. Ook de scholen langs de route hadden flink hun best gedaan. Mooie tekeningen met molens, draaiende molens van hout en karton: overal zag je molens. Ten slotte was er ook weer een grote gezamenlijke opdracht, en het was geen verrassing dat dit jaar de molen hierbij het onderwerp was waar we onze vereende krachten aan konden geven.

Zintuig van 2014: ruikenZintuig van 2014: ruiken

Dit jaar stond in de Tocht om de Noord het zintuig ‘ruiken’ centraal. In combinatie met het molenthema ontdekten we zo tijdens beide wandeldagen de geur die ooit in de molens hing, maar ook konden we de aanwezigheid van molens op heel veel verschillende manier letterlijk en figuurlijk horen, proeven, zien en voelen.

Route 2014

Dit jaar ging de Tocht opnieuw horizontaal door de provincie Groningen heen: ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’. De eerste dag, zaterdag 27 september, was de start in het Friese Surhuisterveen en maakte de route vervolgens een grote boog door het Westerkwartier, langs de Friese grens om vervolgens af te buigen bij het van Starkenborghkanaal in de richting van Zuidhorn. Op de tweede dag, zondag 28 september, begon de route ten oosten van de stad Groningen, maakte een lus door het Hoogeland en ging via het Middag-Humsterland terug naar Zuidhorn. Bijzonder was wel het wandelen over het Blote Voetenpad bij Opende, het lopen van een deel van de bekende Abel Tasmantocht nabij Lutjegast en het ondergaan van de Slag bij Noordhorn. Bijzonder waren natuurlijk ook de vele molens die ooit eens het Groninger landschap vulden en deze twee dagen op heel veel verschillende manier tastbaar werden.

Groeten uit Groningen