Tocht om de Noord 2019

De laatste informatie over TodN 2019; startkaarten, startplaatsen, routes en meer

vindt u op: Noordnijs.nl

 

Adem de sfeer van het industriële erfgoed

Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven, en tientallen karton- en zetmeelfabrieken. We spreken over de Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdween, maar de sporen zijn er nog.  Een tweedaagse wandeltocht langs en door oude fabrieken in Groningen die werden opgericht door tientallen ondernemers. 

Zo'n 150 jaar geleden behoorden de Groninger Veenkoloniën tot een van de rijkste plekken van Nederland. Toen had je vanuit Veendam uitzicht over een landschap dat bezaaid was met schoorsteenpijpen. Fabrieken voor strokarton, aardappelmeel, scheepswerven en  houtzagerijen.

Meeste schepen 
Het geboortejaar van W.A. Scholten (1819) precies 200 jaar geleden is een ijkpunt voor het begin van de industriële revolutie in de Veenkoloniën. Daarom staat Tocht om de Noord dit jaar in het teken van het industriële erfgoed. 'Scholten was de eerste industriële multinational en heeft veel betekend voor Groningen', zegt Peter Velthuis van Tocht om de Noord. 'Zo'n 150 jaar geleden wilde iedereen naar de Veenkoloniën. Hier was veel werk en hier gebeurde het. Ongeveer 60% van de Nederlandse vloot kwam uit de Veenkoloniën, er waren tientallen rederijen en florerende boerenbedrijven. Aan het eind van de 19de eeuw kwam de landbouwindustrie ( aardappelzetmeel- en strokarton) op, dankzij ondernemers als Willem Albert Scholten, maar ook Boon, Wilkens, Duintjer, Van Linge, Meihuizen, waren zeer succesvol.

Terug in de tijd
In Tocht om de Noord gaan de deelnemers op zoek naar die periode. 'In deze editie gaan mensen door de historische locaties die er nu nog zijn', zegt Peter Velthuis. 'In ieder dorp gaan we ruim 100 jaar terug in de tijd, want op veel plekken zijn die fabrieken of restanten te zien. Jaarlijks proberen we één van de zintuigen centraal te stellen in de route. Dit jaar adem (ruik) je de sfeer van het industriële erfgoed en kom je op je tocht door al die historische locaties steeds die kenmerkende geuren tegen.' 

Aardappelproducten
Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord op 28 en 29 september 2019 is een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt. Peter Velthuis: 'Elk jaar dagen we dorpen en organisaties uit om een vertaalslag naar het thema te maken. Bijvoorbeeld omdat er in de Veenkoloniën  aardappelfabrieken waren en nog steeds zijn, kunnen we de wandelaars op verschillende manieren het gebruik van aardappel- en zetmeelproducten laten ontdekken.’

Veendam 
De nieuwe route van TodN 2019 loopt globaal via Stadskanaal, Pekela, Veendam, Borgercompagnie, Hoogezand en Sappemeer. De gastgemeenten van het komende jaar zijn: Veendam, in nauwe samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Midden Groningen. De start en finish van het Wandelfestival Tocht om de Noord is op beide dagen in de plaats Veendam.

Van Lauwerszee tot Dollard tou
Dit jaar loopt de route niet exact volgens het Gronings volkslied, toch zal ‘Ons Laid’ dit jaar een opmerkelijke rol spelen. Om opstoppingen te voorkomen wordt net als vorig jaar het aantal afstanden gehouden op twee. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en circa 25 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en circa 15  kilometer. 

Foto’s over industrieel erfgoed 
De organisatie roept wandelaars op om dit jaar een foto te maken van de route van Tocht om de Noord in combinatie met het thema industrieel erfgoed. Foto’s kunnen ingezonden worden tot 1 juli 2019 naar: info@tochtomdenoord.nl 

Inschrijven
Inschrijven op het Wandelfestival Tocht om de Noord (28 en 29 september 2019) is helaas niet meer mogelijk, de TodN 2019 zit vol. U kunt zich nog wel inschrijven via de wachtlijst, zie: deelname

Praktische Informatie
Data: 28 en 29 september 2019
Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Startplaats: Veendam 
Route: langs en door het industriële erfgoed van Groningen 

Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk van 40 en ca. 20 kilometer
Karakter: een kruistocht waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan
Zintuig 2019: ruiken  
Thema: Adem de sfeer van het industriële erfgoed  
Maximum aantal deelnemers: 5.000 
Informatie en inschrijven (vanaf 1 maart 2019 om 18:00 uur): 
www.TochtomdeNoord.nl
De inschrijving voor TodN 2019 bedraagt: € 45,00 voor 2 dagen en € 25,00 voor 1 dag

Opstoppingen
Om files en opstoppingen te voorkomen is ook dit jaar het aantal afstanden bepaald op twee routes, te weten 40 en ca. 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en ca. 25 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en ca. 15 kilometer. Op deze manier kan iedereen toch mee blijven doen. 

Een andere primeur is het Pronkjewailpad een nieuw alternatief voor wandelaars, die graag kortere of juist langere afstanden willen lopen. Deze individuele TodN is te lopen vanaf 4 april tot 1 november (zie Pronkjewailpad).

Route
De centrale start- en finishplek is dit jaar in Veendam, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Lauwerszee tot Dollard tou, volgens de 1e regel van het Gronings volkslied.