Tocht om de Noord 2017

De editie van Tocht om de Noord 2017 vol!

Wandelaars, die graag nog mee willen doen, kunnen zich in te schrijven via de wachtlijst, (blauwe knop hier rechts!)

Bent u nog op zoek naar een slaapplek tijdens de Tocht om de Noord 2017? Kijkt u dan eens op onze Accommodatie pagina. Om uw zoektocht te vereenvoudigen hebben wij al verschillende prachtige lokaties voor u in een lijst gezet!

Deelnemen

Wandelaars kunnen zich vanaf 1 maart 2017 (0.00 uur) inschrijven voor het Wandelfestival Tocht om de Noord, klik op: Deelname en vervolgens op Inschrijven. De inschrijfkosten voor TodN 2017 bedragen voor één dag: € 24,00 en voor twee dagen: € 42,00 (incl. buffet, vervoer, herinneringen, ed). 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het wandelfestival Tocht om de Noord? Abonneer je dan op: TodN Noordnijs

Route en Afstanden 

De route van Tocht om de Noord 2017 loopt dit jaar: van Lauwerszee tot Dollard tou. De 1e dag van Termunterzijl naar Uithuizen en de 2e dag van Zoutkamp/Vierhuizen naar Uithuizen. Centrale verzamel- en finishplek voor beide dagen is Uithuizen, hier vandaan worden de wandelaars naar hun startplek gebracht. 

Wandelaars kunnen, evenals voorgaande jaren, op beide dagen kiezen uit 3 afstanden, te weten: ca. 15, 25 en 40km. De afstanden en dagen kan men naar eigen believen invullen, bijvoorbeeld: de 1e dag 40km en de 2e dag 25km cq 15km, of alleen maar één dag wandelen.

De afstanden zijn nu nog bij benadering, ongeveer een maand van te voren wordt de exacte afstand bepaald. De definitieve afstand kan 1 à 2 km afwijken van de opgegeven afstand.

Zie ook: Route Tocht om de Noord 2017 (PS route start vanuit Zoutkamp/Vierhuizen)

De Kracht van het Water.

Precies driehonderd jaar geleden in de kerstnacht van 1717 brak een hevige noordwesterstorm los die het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië teisterde. In dit gebied kwamen naar schatting 14.000 mensen om het leven. Het was de grootste vloed sinds bijna vier eeuwen en de laatste grote overstroming in Noord-Nederland.

Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt op 23 en 24 september 2017 deze natuurramp op theatrale wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen anno 1717, dwars door en over tuinen, kerken, boerderijen, molens, (oude) dijken en weilanden.

Kerstvloed

De grote kerstvloed van Groningen is voor de komende editie het thema van Tocht om de Noord. Deze ramp voltrok zich in de kerstnacht van 24 op 25 december 1717. Op het noordelijke platteland stond het water een paar meter hoog en in de stad Groningen kwam het water enkele voeten hoog. In de provincie Groningen werden dorpen die direct achter de zeedijk lagen bijna volledig weggevaagd. In totaal maakte de overstroming in Groningen 2276 dodelijke slachtoffers. Er werden 1455 huizen vernield of ernstig beschadigd en hele veestapels werden vernietigd.   ‘We wandelen voor een groot deel over de dijk die destijds doorbrak’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Die dijk zie je in het landschap op allerlei manieren terug.’ Zelfs in de naam komt de dijk terug in straatnamen als de Dijksterweg, de Oude Dijk en de Dijkweg. Dat destijds veel slachtoffers vielen, kwam ook omdat de inwoners eeuwen geleden graag dichtbij de dijk wilden wonen.

Als de dijken breken

Tocht om de Noord staat erom bekend dat de sfeer, routes, locaties en thema’s ieder jaar veranderen. Elk dorp vertelt dit jaar een eigen waargebeurd verhaal uit 1717. ‘We vragen om dat verhaal in een theatervorm te verbeelden’, zegt Peter Velthuis. ‘Je loopt als wandelaar door een decor van driehonderd jaar geleden, terug in de tijd met eten, kleding en gebruiken. De wandelaar krijgt de rol van dijkwachter, hij stapt in een levende documentaire die hem terugbrengt naar 1717. Hij beleeft op verschillende plekken, door middel van korte flits theaters, wat er gebeurt ‘als de dijken breken!’

Theater aan het water

Om het thema nog verder door te trekken is gekozen voor de slogan: 80 kilometer theater aan water. Op vele kruisingen is straattheater te zien. De wandelaars komen door ca. 25 dorpen, zoals door Pieterburen, waar o.a. de zeehondencrèche wordt gepasseerd. De gemeente Eemsmond is komend jaar de gastvrouw van Tocht om de Noord. De plaats Uithuizen wordt de centrale verzamel- en finishplek. De eerste dag gaat de route van Termunterzijl naar Uithuizen, de volgende dag van Vierhuizen naar Uithuizen. Daarmee wordt dit keer horizontaal door de provincie gelopen van Lauwerszee tot Dollard tou (zoals in het Gronings Volkslied).

Veiligste delta

Nederland is de veiligste delta in de wereld. Maar de kracht van water moeten we niet onder schatten. Zeker niet in een tijd van klimaat- verandering en niet in een gebied dat te kampen heeft met bodemdaling en aard- bevingen. Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorder zijlvest werken de komende jaren stevig aan de Groningse dijk. Na de Kerstvloed 1717 was het Thomas van Seeratt die de basis legde voor deze hedendaagse dijk; hoger en breder. Als themapartners in 2017 geven de waterschappen wandelaars graag een blik op het verleden, maar ook op het heden.