Tocht om de Noord 2017
Eindelijk was het dan zover: vanochtend, in alle vroegte, ging de Tocht om de Noord 2017 van start! De eerste fanatiekelingen druppelden rond 05:30u de sporthal de Mencke in Uithuizen binnen – en de sfeer zat er gelijk goed in. Hier geen ochtendhumeur hoor! Iedereen had er enorm veel zin in en de meeste mensen konden niet wachten om uit de bus te springen en op pad te gaan.
De kracht van het water
En niet zonder reden. De route van Tocht om de Noord dit jaar staat in het kader van ‘De Kracht van het Water’ en specifiek van de Kerstvloed van 1717. Dat betekent dat de route ons langs slingerende dijken, groene wierden en eeuwenoude kerkjes voert. Onderweg komen we de meest verrassende verhalen tegen. Vandaag vertelden wij het verhaal over de verdwenen dorpen van de Oosterhoek, het gehucht Ladysmith met zijn Zuid-Afrikaanse roots, en de zeemeermin van de Uithuizermeeden en Eemsmond.
Zie voor meer informatie:
Terugblik dag 1 en 2 TodN 2017
Zie ook: de TodN foto en videolinks
....en klik op: Flitstheater Kerstvloed 1717
Verder, lees de laatste TodN Noordnijs (nieuwsbrief) voor alle info!!
Beste TodN Ontdekkingsreizigers,
Van harte welkom bij de 12e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord (TodN); van Lauwerszee tot Dollard tou. Dit jaar gaat u wandelen langs de Groningse kustlijn anno 1717! Destijds, op Kerstavond, werd Groningen getroffen door een van de grootste natuurrampen: de Kerstvloed. Ruim 2000 mensen en een veelvoud aan dieren verdronken in Groningen.
Dit jaar kunt u (enigszins) beleven hoe het er in 1717 aan toeging. U ervaart in veel van de dorpen welke strijd er werd geleverd tegen het overrompelende water. Om op de juiste manier terug te gaan in de Groningse geschiedenis is het zaak dat u alle juiste gegevens bezit om er een onvergetelijke (2) dag(en) van te maken.
Uw TodN Startkaart ophalen (vanaf maandag 11 september)
U vindt al uw persoonlijke gegevens op mijn.TochtomdeNoord.nl. Als u deze link aanklikt kunt u inloggen m.b.v. het e mailadres dat gebruikt is bij het inschrijven en het wachtwoord dat u per e-mail hebt ontvangen.
Wachtwoord vergeten?!
Wat te doen als u het wachtwoord bent vergeten? Ga naar mijn.TochtomdeNoord.nl, rechts onder het blauwe balkje inloggen staat: wachtwoord vergeten? Klik hierop en u kunt mbv uw emailadres het wachtwoord opnieuw opvragen!
Op uw persoonlijke pagina: mijn.TochtomdeNoord.nl treft u aan:
- Uw startkaart met barcode, het onderdeel waaraan u deelneemt, uw startgroep(en), uw vertrektijd(en) en deze informatiebrief.
- De routebeschrijvingen, de links naar afstandmeten.nl, de volgenlink (hiermee kunnen thuisblijvers u volgen).
Algemene informatie
Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op de verzamelplek (of 1e startplaats). Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (eigenaar).
PS: Hou de startkaart bij de hand, want deze moet ook worden getoond bij het instappen in de bus!
In het Raaisbewies treft u aan: een TodN Startbewijs (met logo zintuig 2017) en op de andere kant een Finish traktatie. Deze kaartjes kunt u uitknippen of -scheuren. Wij vragen u het TodN Startbewijs zichtbaar te dragen bij uw tocht (met bv een veiligheidsspeld) dit als deelnamebewijs i.v.m. het uitdelen van drinken, streekproducten en dergelijke. De traktatie kaart (de andere zijde van het startbewijs) kunt u na afloop bij de finish gebruiken.
Startkaart en Startgroep
Alle deelnemers die 2 dagen wandelen krijgen via Mijn.TochtomdeNoord.nl één startkaart (met barcode), één startkaart voor zowel zaterdag als zondag. Het startgroepnummer op de zondag is hoger dan op de zaterdag, dat komt omdat er wordt doorgenummerd. Vergeet uw startkaart niet op zondag, deze wordt op beide dagen gescand!
T-Shirt en Startpakket
Als u bij de inschrijving heeft aangegeven een T-shirt te willen ontvangen (zie startkaart), dan kunt u deze op één van beide wandeldagen afhalen bij de infobalie.
Route en Afstanden
De routebeschrijving en routekaartjes voor zaterdag 23 en of zondag 24 september 2017 kunt u downloaden en printen vanaf Mijn.TochtomdeNoord.nl. De afstanden, genoemd in deze brief, zijn niet op 100m. nauwkeurig, verder vindt u hieronder de route(links) naar afstandmeten.nl:
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het wandelfestival Tocht om de Noord? Abonneer je dan op: TodN Noordnijs
De Kracht van Water
Precies driehonderd jaar geleden in de kerstnacht van 1717 brak een hevige noordwesterstorm los die het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië teisterde. In dit gebied kwamen naar schatting 14.000 mensen om het leven. Het was de grootste vloed sinds bijna vier eeuwen en de laatste grote overstroming in Noord-Nederland.
Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt op 23 en 24 september 2017 deze natuurramp op theatrale wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen anno 1717, dwars door en over tuinen, kerken, boerderijen, molens, (oude) dijken en weilanden.
Kerstvloed
De grote kerstvloed van Groningen is voor de komende editie het thema van Tocht om de Noord. Deze ramp voltrok zich in de kerstnacht van 24 op 25 december 1717. Op het noordelijke platteland stond het water een paar meter hoog en in de stad Groningen kwam het water enkele voeten hoog. In de provincie Groningen werden dorpen die direct achter de zeedijk lagen bijna volledig weggevaagd. In totaal maakte de overstroming in Groningen 2276 dodelijke slachtoffers. Er werden 1455 huizen vernield of ernstig beschadigd en hele veestapels werden vernietigd. ‘We wandelen voor een groot deel over de dijk die destijds doorbrak’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Die dijk zie je in het landschap op allerlei manieren terug.’ Zelfs in de naam komt de dijk terug in straatnamen als de Dijksterweg, de Oude Dijk en de Dijkweg. Dat destijds veel slachtoffers vielen, kwam ook omdat de inwoners eeuwen geleden graag dichtbij de dijk wilden wonen.
Als de dijken breken
Tocht om de Noord staat erom bekend dat de sfeer, routes, locaties en thema’s ieder jaar veranderen. Elk dorp vertelt dit jaar een eigen waargebeurd verhaal uit 1717. ‘We vragen om dat verhaal in een theatervorm te verbeelden’, zegt Peter Velthuis. ‘Je loopt als wandelaar door een decor van driehonderd jaar geleden, terug in de tijd met eten, kleding en gebruiken. De wandelaar krijgt de rol van dijkwachter, hij stapt in een levende documentaire die hem terugbrengt naar 1717. Hij beleeft op verschillende plekken, door middel van korte flits theaters, wat er gebeurt ‘als de dijken breken!’
Theater aan water
Om het thema nog verder door te trekken is gekozen voor de slogan: 80 kilometer theater aan water. Op vele kruisingen is straattheater te zien. De wandelaars komen door ca. 25 dorpen, zoals door Pieterburen, waar o.a. de zeehondencrèche wordt gepasseerd. De gemeente Eemsmond is komend jaar de gastvrouw van Tocht om de Noord. De plaats Uithuizen wordt de centrale verzamel- en finishplek. De eerste dag gaat de route van Termunterzijl naar Uithuizen, de volgende dag van Vierhuizen naar Uithuizen. Daarmee wordt dit keer horizontaal door de provincie gelopen van Lauwerszee tot Dollard tou (zoals in het Gronings Volkslied).
Veiligste delta
Nederland is de veiligste delta in de wereld. Maar de kracht van water moeten we niet onder schatten. Zeker niet in een tijd van klimaat- verandering en niet in een gebied dat te kampen heeft met bodemdaling en aard- bevingen. Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorder zijlvest werken de komende jaren stevig aan de Groningse dijk. Na de Kerstvloed 1717 was het Thomas van Seeratt die de basis legde voor deze hedendaagse dijk; hoger en breder. Als themapartners in 2017 geven de waterschappen wandelaars graag een blik op het verleden, maar ook op het heden.